SÅDAN VIDSTE DU IKKE AT ET KRYDSTOGT KUNNE VÆRE
Del med dine vennerFacebookX
Krydstogt

SÅDAN VIDSTE DU IKKE AT ET KRYDSTOGT KUNNE VÆRE

Opsummering

Her på AnyWho betragter vi jo os selv som noget nær rejseeksperter, og som sådan vil vi tillade os at komme med en længe overvejet betragtning omkring krydstogter, som måske vil føre til løftede øjenbryn og tabte underkæber: Der findes ikke nogen, som ikke er til krydstogter. Vi sagde det, og vi står ved det. […]

Her på AnyWho betragter vi jo os selv som noget nær rejseeksperter, og som sådan vil vi tillade os at komme med en længe overvejet betragtning omkring krydstogter, som måske vil føre til løftede øjenbryn og tabte underkæber:

Der findes ikke nogen, som ikke er til krydstogter.

Vi sagde det, og vi står ved det.

Med flere krydstogtskibe på havet end nogensinde før, har passagererne på sådanne ubegrænset adgang til alverdens kyster. Og det er ikke sådan at kimse af. Fra det nordligste Norges fjorde til de snævreste flodpassager i troperne. Ned gennem Mekong deltaet og op langs Nilen! Til selv de mest ufremkommelige hjørner af verden sejler krydstogtskibene i dag, men det er faktisk ikke den mest åbenlyse fordel ved denne måde at rejse og opleve verden på.

Alt du skal vide om, hvorfor krydstogter er den nye, fede måde at rejse på, og hvordan du egentlig lige kommer med på sådan et, fortæller vi dig i denne guide til oplevelseskrydstogtet.

HVORFOR TAGE PÅ KRYDSTOGT?

For det første findes der i dag krydstogter for enhver smag, og hvis du laver din research, kan du helt sikkert finde et, der lader dig udforske verden på dine betingelser. Finder du tanken om et liv i overdreven luksus appellerende, findes der krydstogtskibe, som vil overstige selv dine vildeste forventninger. En dansk journalist har været en uge til søs om bord på MS Europa 2, bedre kendt som ’verdens mest luksuriøse krydstogtskib’, og hans rejseberetning kan du læse her.

Er selve oplevelsen af at rejse på en alternativ måde og udforske alternative sider af de steder, du kommer til, det, du er ude efter, bliver du heller ikke skuffet. For det, der gør krydstogtet som rejseform helt unik, er først og fremmest, at du via hav og flod får adgang til nogle helt andre destinationer end med fly eller bil. Over 71 procent af jordens overflade er dækket af vand, og mange af jodens ufremkommeligste områder er nemmere at nå ad vandvejen. Sætter du et kryds på et hvilket som helst område af verdenskortet, der er farvet blåt, kan du næsten med garanti komme dertil på et krydstogt. Den bedste måde at nå eksotiske og alternative destinationer som for eksempel Caribien, Sydamerika og Alaska, hvor det er oplagt at besøge flere øer, kyster og områder på samme ferie, er med skib.

På rejser til populære destinationer som Burma, hvor hotellerne har svært ved at møde den store efterspørgsel, kan et flodkrydstogt være et smart alternativ til den traditionelle rundrejse med behov for indlogering på flere forskellige hoteller.

FÅ SET MERE

En anden fordel ved krydstogtet, der er værd at notere sig, hvis man går op i at få det meste ud af at rejse, er tempoet. Ude på havet kan de store krydstogtskibe slå en imponerende fart og nå deres destinationer hurtigere end du kan nå at sige ’En paraplydrink på dækket, tak’, men når der er land i sigte, får du virkelig set landet. Forestil dig at flyde langsomt ned af floderne i Kinas Mekong-Delta, hvor træernes grene hænger som frynser på et tæppe, du kan række ud og røre ved. Eller at sejle som kongerne gjorde for tusinder af år tilbage, op ad Nilen, flankeret af søvnige landsbyer og faraoernes templer? Sørg for at kameraet er ladet op, siger vi bare.

Og det er ikke fordi, at du ikke også kan opleve meget som rygsækrejsende. Krydstogtet er bare mere behageligt.

SÅDAN BOR DU

Vores tip: Overvejer du at bestille et værelse med balkon, så vær opmærksom på, at vindstyrken foran på skibet kan gøre det svært at holde fast på hatten, når du solbader.

LIVET PÅ SKIBET

Mad:

Før i tiden var krydstogt synonym med glamour, og man klædte om til aftendress inden middagen, der blev serveret på fast klokkeslæt. I dag er det kun de mere luksuriøse krydstogtskibe, der holder på formerne, hvorimod de nye tilbyder en mere casual og uformel atmosfære. Helt konkret betyder det, at du spiser, når du vil, og klæder dig (nogenlunde) som du vil. Oftes er der ikke køleskab / minibar i kahytten, men der er altid mulighed for at få mad og drikke i bådens bar.

Motion:

Bare rolig, hvis du vil, er der rigelig mulighed for at holde dig sund, imens du er på krydstogt. De fleste større krydstogtskibe har pool på dækket og fitnessrum, og ofte også holdtræning med instruktør. Skibe mindre end det er beregnet til flodkrydstogter, hvor du kommer i land hver dag.

Underholdning:

Du behøver ikke tage alle brætspillene med hjemmefra, for hvis der er noget, du kan være sikker på, så er det, at krydstogtskibene forstår at levere underholdning for enhver smag. Ligeså over the top og imponerende som mange krydstogter, især de store, er indrettet med vilde faciliteter, ligeså simple fornøjelser finder du på de mindste – oftest dem, der holder sig til floderne.

LIVET PÅ LAND

Når skibet lægger til, er det forskelligt fra rejse til rejse, hvor længe du har til at udforske destinationen i. Undersøg hjemmefra, hvor længe du kan forvente at være i land per gang. For at give passagererne de bedst mulige oplevelser, når skibet er i havn, arranger alle krydstogtskibe udflugter, som du kan købe dig med på. De fleste større krydstogtskibe tilbyder alt fra sightseeing og kulturelle begivenheder i byen til ture med forskellige fysiske aktiviteter. Der er mange fordele ved at booke en tur gennem krydstogtsskibet. Du slipper for besværet med at arrangere dine egne aktiviteter (og der kan være MANGE stop på et krydstogt), og du kan stole på din guide, samt på, at skibet ikke sejler, før alle turistbusserne er vendt tilbage. Dog kan der være penge at spare ved at planlægge dine egne udflugter. Hvis du hjemmefra organiserer dine egne aktiviteter i land, slipper du for de øgede omkostninger ved at lade krydstogtskibet klare det hele.

Vores tip: Det kan være dyrt at købe guidebøger til hver enkelt havn og by på sejlruten, der stoppes ved, så lån bøgerne på biblioteket i stedet, og tag kopier af de afsnit, der er gældende for der, hvor du kommer i land.

REDERI ELLER REJSESELSKAB?

Du vælge at booke dit krydstogt på egen hånd ved et af de mange rederier, der findes, men er du nybegynder uden den store forhåndsviden om, hvad de enkelte rederier og skibe tilbyder, kan det være en god idé at bruge et rejseselskab.

Enkelte danske rejseselskaber specialiserer sig i krydstogter, og har på forhånd udvalgt rederier, skibe og ruter, hvilket kan gøre planlægningen af dit første krydstogt mere overskueligt.

KRYDSTOGT FRA KØBENHAVN

Mange vælger at gå om bord i København. Ikke alene er det praktisk ikke at skulle koordinere fly og transport, men når rejsen begynder i en dansk havn, begynder ferien med det samme.

Krydstogtskibe sejler fra København med kurs mod kyster i hele verden, men har du overvejet et krydstogt i Skandinavien og Nordeuropa?

Meget få af os kan sige, at vi egentlig har fået et ordentligt kig på den verdensdel, vi selv bebor – og den er alligevel et for spektakulært syn til at overse.

Flere af krydstogtskibene, der stopper i København, sejler rundt i Østersøen eller op langs den norske kyst på ture af op til syv dages varighed. Enkelte tager dig også med til Nordkap, Svalbard og Island.

Del med dine vennerFacebookX
Deltag i debatten