Forrige weekend, da jeg skulle gøre mig klar til en aften i byen med gode venner, kiggede jeg i skuffen med smykker og indså, hvor få øreringe, jeg egentlig har.
Jeg har brugt øreringe siden jeg var 12 år gammel, men det er ofte det samme par, der sidder i ørerne år ud og år ind. Jeg har heller ikke været så kreativ i mit valg af øreringe før. Måske skyldes begge dele, at jeg ofte har mit hår til at hænge løst, og derfor ser man ikke rigtig øreringene. Og så virker det lidt ligegyldigt, hvad der sidder i dem.
Men det sidste års tid har jeg fået øjnene op for, hvor meget et par smukke øreringe betyder for ens look. Og hvor forskellige udtryk et par øreringe kan give alt efter, om de er store og volumiøse eller små og petite.
Så de sidste par dage er gået med at kigge på øreringe. Og ved du hvad? Danmark huser nogle af de dygtigste smykkedesignere.
Jeg har fundet så mange fine øreringe, som samtidig også er vidt forskellige i deres udtryk. Nogle er små og elegante, andre er store og skulpturelle, mens andre igen har et meget råt og mørkt design.
Jeg vil gerne vise dig et udsnit af alle de smukke øreringe, jeg er faldet over i min søgning. Det er øreringe, som viser den brede vifte af stilarter, vores danske smykkedesignere dækker over, og det er alle sammen øreringe, som jeg gerne ville eje selv.
Jeg har flere gange gået og undret mig over, hvorfor øreringe nogle gange lugter? Og hvorfor bliver sølvøreringe sorte? Hvem opfandt egentlig øreringen?
Nu har jeg simpelthen sat mig ned og googlet mig frem til svarene (så godt jeg kunne). Derfor kan du nederst på siden læse en række Fun Facts, som jeg selv har gået og spekuleret over i gennem tiden.
Top 15 over smukkeste øreringe fra danske smykkedesignere
Chunky Hoops – Jane Kønig
De store, tynde og runde øreringe – også kaldet hoops – bliver ved at vende tilbage i modebilledet. Vi så dem første gang på catwalken i 1960’erne, og siden har de været et tilbagevendende fænomen. Nu har Jane Kønig gentænkt hoop-øreringen og lavet dens diamentrale modsætning. Den er lille og tyk i stedet for stor og tynd.
Umiddelbart lyder beskrivelsen her ikke specielt imponerende. Men se lige hvor smukt resultatet er blevet.
Den tykke sølvring er tung og iøjenfaldende på den gode måde. Den påberåber sig en vis opmærksomhed, uden at den bliver vulgær eller overdrevet. Den matte sølv er samtidig med til at understrege den eksklusivitet, som disse øreringe udstråler.
Skuld Hoops – Pilgrim
Pilgrim har også lavet deres fortolkning af de klassiske hoops. Og ligesom med Jane Kønigs Chunky Hoops, har de i Pilgrims version også fået noget mere fylde.
De smukke ringe, der snor sig mellem hinanden, giver et fint og anderledes udtryk med mere kompleksitet og et flot spil.
Samtidig er sølvet med til at tone dem lidt ned og gøre dem mere enkle og feminine, mens de i forgyldt sølv og rosaforgyldt sølv bliver mere volumiøse og eksklusive i deres udtryk.
Denne udgave i sølv, synes jeg, er velegnet til både hverdag og fest. De kan dresse et hverdagslook op med de mange detaljer, mens de også vil være flotte sammen med for eksempel en helt enkel sort kjole, hvor øreringene blive blive fokuspunktet.
Large Daylight – Pernille Corydon
Pernille Corydon står bag disse smukke, skulpturelle øreringe i guld, hvor man fornemmer solens stråler bag horisonten.
Jeg synes, at Pernille Corydon er god til at lave smykker som er mere skulpturelle og adskiller sig fra de mere klassiske smykker i både deres form og udtryk.
De her Daylight har masser af volumen og udtryk, men uden at det bliver for stort og voldsomt. Det er stadig de enkle, fine detaljer, der skaber udtrykket, hvilket gør dem mere feminine, mens guldet understreger en vis eksklusivitet.
Netop det, at det er simple og enkle detaljer, som skaber udtrykket, gør, at også disse kan bruges til enhver anledning. Og derfor står de helt klart højt på min ønskeliste.
Daisy – Georg Jensen
Du finder næppe noget mere klassisk end Georg Jensens Daisy-ørestikkere. Jeg husker tydeligt, at min mormor altid havde dem på, når hun skulle i byen. Jeg har også set billeder af hende som ung kvinde med de fine, dekorative margueritter i ørene. De har altid været en del af hende og hendes generation.
Og nu er de tilbage igen. Eller det har de faktisk været i ret mange år efterhånden. For det er nok ca. 10 år siden, at min kusine og hendes veninder alle sammen begyndte at gå med de fine hvide blomster i ørerne og på hænderne.
Men de er også virkelig smukke med deres meget karakteristiske hvide porcelænsblade mod den gyldne baggrund. Der er (næsten) naturalistisk kunst, som man kan bære på sig.
Og Georg Jensen er en af vores store danske design-ikoner.
Tree of Life – Julie Sandlau
Julie Sandlau er en mester til at skabe smukke og udtryksfulde smykker, som stadig er enkle i deres design. Hun er rigtig god til at kombinere metal og farvede sten, som skaber et særligt udtryk. Men hun formår også at skabe billeder og figurer i et helt enkelt design, som bliver lige så udtryksfulde, som de andre.
Det er disse Tree of Life et godt eksempel på. De er egentlig meget simple i deres form og udtryk. Men samtidig giver formen af et blad dem samtidig fylde og et vist naturalistisk udtryk.
Den flotte, blanke 18 karat guld er med til at understrege deres elegance og fine detaljer.
Big Hoop – Jane Kønig
Jane Kønig har flere fortolkninger af hoop-øreringen i sin kollektion. I denne Big Hoop-udgave har hun beholdt den store, tynde ring, som vi kender fra de klassiske Hoops. I stedet ligger twisten denne gang i den firkantede ring, som giver øreringen et skarpere look, end den klassiske, runde form.
Igen er det enkelheden i smykket, der faktisk er med til at skabe det udtryksfulde og volumiøse look. For selvom øreringen i sig selv ikke har en masse fylde, så tiltrækker det store hoop masser af opmærksomhed.
Det skarpe, firkantede design er klassisk for Jane Kønig, som ofte giver sine smykker en rå kant.
Legacy – Julie Sandlau
Legacy-øreringen er endnu en af Julie Sandlaus signatur-smykker. Og igen har hun ladet sig inspirere af naturen til at skabe et virkelig udtryksfuldt billede i et helt enkelt design.
Også i Legacy-øreringene får det smukke blanke 18 karat guld lov at vise al sin ynde og elegance, mens blad-mønstret skaber det smukke udtryk.
Det smukke guld er med til at understrege den femininitet og elegance, som alle Julie Sandlaus smykker emmer af. Der fokus på kvalitet og de små detaljer, som udgør det eksklusive design. Jeg forestiller mig, at bladmøstret kommer til at give en flot kontrast, ved at huden og lyset får lov at skinne igennem.
Long Leaf – Jane Kønig
Også Jane Kønig lader sig inspirere af naturen. Dog er hendes stil mere rå, samtidig med at hun bevarer enkelheden i hendes design.
Den smukke ørering med et enkelt langt blad for enden af en tynd kæde skaber en flot dynamik, når man bevæger sig, hvilket giver det et mere levende og legende look. De vil være flotte både med løst hår, hvor man kun fornemmer, at de er der, og med håret sat op, hvor de får lov at få al opmærksomheden.
Mat-slibningen af bladet er sammen med enkelheden i designet med til at understrege det rå look, som jeg virkelig godt kan lide ved Jane Kønigs design.
Offspring – Georg Jensen
Georg Jensen er garant for smukke, skulpturelle smykker med fylde og elegance.
Deres Offspring-øreringe er egentlig meget simple i deres design, og alligevel formår de at udtrykke en hel masse.
De bløde linier bringer ro til smykket, og linierne kommer til deres ret i det blanke sølv, som giver et flot genskin, når lyset rammer dem.
Smykket adskiller sig klart fra de mere traditionelle øreringe i deres formgivning, hvilket er det, jeg virkelig elsker ved dem. Og lige præcis de her Offspring-øreringe kunne jeg godt finde på at vende begge veje (altså føre dem gennem øret både forfra og bagfra på øret). Netop fordi de er støbt i ét stykke og dermed ikke har en lås eller andet der angiver en bagside, tænker jeg, at man godt kan lege lidt med dem og deres udtryk.
London ørestikkere – Dyrberg/Kern
Dyrberg/Kern er et af de gode, gamle smykkefirmaer i Danmark. De var nogle af de største herhjemme tilbage i 1990’erne, hvor smykkerne gerne måtte være store og tunge – og helst i sølv. Siden gik de lidt af mode, men nu er de tilbage – både fordi tiden igen er moden til Dyrberg/Kerns design, og fordi deres design er fulgt med tiden.
Deres London-ørestikkere er klassisk Dyrberg/Kern-design i et forfinet og nutidigt design. Det smukke sølv, som får lov at virke fremtrædende – dog uden at blive dominerende – bliver smukt understreget af de skinnende Swarovski-krystaller.
Det er klassisk design, men på en mere ungdommelig og chick måde, fordi de får lov at være lidt store og fylde på øret.
Magda – Maanesten
Ja, selvfølgelig skulle de altid smukke ferskvandsperler også med på listen. Her i Maanestens udgave af et par creoler-øreringe.
De smukke hvide perler kommer virkelig til sin ret, når de bliver sat sammen med guld, hvor kontrasten er større, end ved sølv. Disse smukke øreringe er fulde af liv, fordi de små perler sidder forenden af en kort kæde, som får dem til at bevæge sig, når du bevæger hovedet.
Det skaber liv og dynamik i øreringene.
Creoler-looket bringer minder frem om dejlige, varme sommerdage på Kretas smukke sandstrande og de hvide og blå huse i byen.
Maanesten laver nogle meget anderledes og udtryksfulde smykker. De er langt fra Georg Jensens og Jane Kønigs design. Men det er også det, der gør dem spændende. De bringer en helt anden stil i spil, og nogle gange må det bare godt blive lidt mere vildt og overdådigt med en masse detaljer, og ikke helt så enkelt i designet.
Sacile – Sif Jakobs
Sif Jakobs laver også nogle helt utroligt flotte og feminine smykker. Og med disse rosaforgyldt Sacile ørestikkere med zirkoner får den fuld knald på femininitet og eksklusivitet.
De er lavet i sterling sølv med 18 karat rosaforgyldt belægning, hvilket giver den smukke rødlige guldfarve. Og stenene er ægte zirkoner i AAA-kvalitet. De giver næsten sammen spil og refleksion, som diamanter.
Det smukke ved disse ørestikkere i forhold til andre med sten er, at der normalt kun sidder 1-3 sten i én ørering, mens her er der hele 18 sten på én ørestikker. Det, synes jeg, giver et helt andet spil. Og de klare zirkoner står så flot op imod det rosaforgyldte metal.
Drops – Enamel
Et smykke behøver ikke at bestå af guld, sølv og ædelstene for at være smukke. Det viser Enamel os på bedste vis med deres Drops kollektion.
De fås i et væld af farver, men jeg faldt særligt for den her kombination af de blå nuancer mixet med en rød coin.
Selve øreringen er lavet i sterling sølv, mens vedhænget er små emalje coins.
De fine farvekombinationer giver et utal af forskellige looks. Desværre er det ikke muligt at købe coins enkeltvis som vedhæng, man kunne skifte ud. Det havde ellers været smart, da man så kunne style sin ørering efter eget ønske fra dag til dag.
Men med de mange farvekombinationer, Enamel har lavet til os, så burde det være muligt at finde en kombination, som fungerer godt til det meste – og ellers må jeg jo bare købe mere end ét sæt.
Mini Coin – Pernille Corydon
Nogle gange er det mest simple også det smukkeste.
Tag for eksempel Pernille Corydons Mini Coin ørestikkere. De er helt enkle uden nogen form for krummelurer, udskæringer, bøjninger eller andre dikkedarer. Det er basalt set bare en lille rund plade på enden af en tynd stang. Og alligevel er der ikke noget som helst “bare” over dem. Netop det, at de er så små og undseelige gør dem smukke og iøjenfaldende. Jeg har i hvert fald tit lagt mærke til dem, når jeg har set kvinder, der er gået forbi mig på gaden, men de små coins i ørene.
Den matte overflade giver lige det ekstra, som får dem til at se mere rå ud og fulderende det simple look.
Hearts & Feather Creoler – Pandora
Det er vist meget sigende for min smag – og for moden i tiden – at jeg både starter og slutter min liste her med et par runde øreringe
Disse fine creoler øreringe i sterling sølv fra Pandora er da bare for skønne til ikke at skulle med på listen.
Der er så mange små detaljer lige fra fjeren og det lille, turkise hjerte, der hænger som vedhæng til de mange små runde dutter på selve ringen. Men selvom der er mange detaljer, virker det på ingen måde voldsomt eller for meget. Tvært imod. For nogle gange skal et smykke også have lov til at gå “all in”. Og i dette tilfælde skaber det et smukt, boheme-agtigt look, ligesom Magda-øreringen fra Maanesten, men alligevel på en helt anden måde. Og det er nemlig det, som smykker kan. Det er de små detaljer, som skaber udtrykket og adskiller dem fra hinanden.
Fun Facts
Jeg har som sagt ikke været den store ørering-pige tidligere, og derfor har jeg heller aldrig sat mig så meget ind i vedligeholdelse af øreringe – eller af hullet i øret, for den sags skyld.
Nu har jeg fået blod på tanden til at prøve og eksperimentere mere med forskellige øreringe og deres styles.
Derfor har jeg sat mig ned og undersøgt, nogle af de spørgsmål, der handler om øreringe og huller i ørene, som jeg ind imellem har spekuleret over. Du er velkommen til at læse med, hvis du har tænkt de samme tanker som mig.
Øreringe gennem tiden
Øreringe har været brugt i mange tusind år. De ældste smykker, man har fundet er fra Sydafrika. Det er bitte små sneglehuse med huller i, og de er ca. 75.000 år gamle. Det vil sige, at mennesket har lavet og prydet sig med smykker langt tidligere end hidtil antaget. Forskerne har indtil nu troet, at det først skete efter, at mennesket udvandrede fra Afrika til Mellemøsten og Europa.
I dag bruges smykker mest til udsmykning af en person. De kan være med til at vise omverdenen, hvilke type person, man er, alt efter, om man er til de store, tunge øreringe eller de helt små og diskrete. Om de er af guld eller sølv, eller lignende forskelle, som kan være med til at udtrykke personlig stil.
Før i tiden – og såmænd stadig i dag i visse kulturer – blev øreringe og andre smykker brugt til at vise overgange i livsfaserne for eksempel fra barn til voksen, eller til at vise status. Jo flere smykker, jo højere status. Samt valg af metal og ædelstene spillede også en rolle, da for eksempel guld var og er mere værd end sølv.
Den mere mode-prægede udsmykning finder vi dog også helt tilbage i det gamle Ægypten, hvor Kleopatra og andre fine kvinder udsmykkede sig med øreringe og andre former for smykker, som var lavet i forskellige ædle materialer.
Tilbage i middelalderen dikterede moden i den vestlige verden, at tøjet eller en kyse skulle dække det nederste af øret. Det gjorde, at det ikke længere var attraktivt at gå med øreringe, og de forsvandt fra modebilledet i en meget lang periode. Senere vendte de dog tilbage igen som både udsmykning og statussymbol.
Hvor stammer øreringe fra?
Det er svært at fastslå, hvor øreringe og brugen af disse stammer fra. Der er fundet en masse smykker – heriblandt også øreringe – i de ægyptiske gravkamre. Derfor kan vi fastslå, at man i hvert fald i det gamle Ægypten ikke kun har brugt armbånd, halskæde og ringe, men også øreringe. Men præcis hvor de stammer fra, vides ikke.
Hvem opfandt øreringe?
Brugen af øreringe og andre smykker går så langt tilbage i historien, at der ikke er noget vidnesbyrd om, hvem der har opfundet dem. De ældste smykker, der er fundet, dateres meget længere tilbage i tiden end den tid, hvor vi for alvor begyndte at nedfælde vores opdagelser og opfindelser.
Derfor er det ikke muligt at fastslå nærmere, hvem der opfandt brugen af øreringe, end hvad vores museumsgenstande, kan fortælle os.
Hvad er øreringe lavet af?
Øreringe kan i princippet være lavet af uendelig række af materialer lige fra forskellige metaller som guld og sølv, til horn eller ben, plastik, tekstiler eller læder, ler, porcelæn eller emalje, og så videre.
Metallerne kan behandles, så de ændrer udtryk. For eksempel kan sølv forgyldes. Dermed får man en ørering, der har et tyndt lag guld uden på kernen af sølv. Det gør øreringen billigere, end hvis den var lavet af ren guld.
Man kan også vælge at rhodinere sølv under forskellige processer, som giver hvert sit resultat, som for eksempel en mørkere sølv, en rosafarvet sølv, eller en mat overflade.
Oftest er den del, der skal igennem hullet i øret lavet af enten guld eller sølv, mens eventuelle vedhæng og lignende kan være produceret i alverdens andre materialer.
Men når det er sagt, så har vi en ret skrap lovgivning, som stiller krav til de indholdsstoffer, der må være i smykkerne. Eller rettere ikke må være der i. Det gælder for eksempel nikkel, kviksølv, bly og cadmium og benzidin, som bruges til at fremstille farvestoffer til tekstiler. Det skyldes, at man har påvist, at disse kemiske indholdsstoffer kan udvikle allergi og på anden måde skade kroppen.
Derfor er der sat nogle grænseværdier for, hvor meget af disse stoffer, en ørering og andre smykker må afgive ved brug.
Man skal derfor være på vagt, hvis man køber billige smykker, da disse ikke altid overholder grænseværdierne, som de skal.
Hvorfor bliver sølv øreringe sorte?
Når sølv bliver udsat for ilt, sker der langsomt en oxydering af sølvet. Det vil sige, at det anløber med mørke pletter på sølvet. Det samme kan ske for guldsmykker, da disse er blandet op med blandt andet sølv.
Det er altså en naturlig proces, og jo mere du bruger dine øreringe, jo mere udsat er de.
Også sved, sæbe, parfume og andre ting, som vi omgiver os med i dagligdagen, kan påvirke dit smykke og gøre det mørkere. Derfor anbefales det at tage smykker af, inden du går i seng, i bad, laver mad, vasker op og lignende.
Hvordan rengøres øreringe?
Du kan nemt rengøre dine øreringe. Er de blevet mørke og grimme at se på, kan du prøve at pudse dem med en tør, blød klud. Hjælper det ikke, kan du vaske dem i en mild, parfumefri sæbe eller en saltopløsning.
Hjælper det heller ikke, kan du dyppe dine øreringe (både sølv og guld) i sølvrens i max. 5 sek. Skyld dem derefter i lunkent vand og tør efter med en tør, blød klud. Processen kan gentages, men lad aldrig dine øreringe ligge i rensevæsken i mere end max. 5 sek. ad gangen.
Kan du stadig ikke få dem helt pæne, kan det være nødvendigt at sende dem til rens hos en guldsmed.
Hvorfor lugter øreringe?
Nogle gange kan man opleve at ens øreringe lugter, når man tager dem ud. Sådan virkelig dårligt.
Det skyldes, at der samler sig gamle, døde hudceller, kropsvæsker og bakterier i hullerne. Det er ikke farligt og heller ikke tegn på betændelse.
Hvordan undgår man betændelse i øreringe?
Hvis hullet er betændt, vil det være rødt, hævet og ømt, og der kan nogle gange løbe gul væske ud af hullet.
Den bedste måde at vedligeholde og rense dine huller i ørene (og øreringene) er at vaske dem i mild, uparfumeret sæbe eller en saltvandsopløsning.
Er der gået betændelse i hullet, skal du sørge for at rense det godt. Hjælper det ikke, eller er det slemt, anbefales det at opsøge læge, da du muligvis skal have antibiotika til at slå betændelsen ned.
Husk altid at vaske dine hænder, inden du skifter øreringe og rens dine øreringe, inden du sætter dem i hullet.
Hvilke øreringe passer til mig?
Du og jeg har ikke nødvendigvis den samme ansigtsform. Derfor er det heller ikke givet, at de øreringe, som du har på, vil klæde mig. Lange øreringe får ansigtet til at syne længere, og derfor bør folk med et langt ansigt overveje et par mellemlange i stedet. Til gengæld kan de helt lange være en fordel for dig, som har et mere rundt ansigt, og som gerne vil have det til at syne mere aflangt. De korte øreringe kan alle bruge.
Øreringe kan også have forskellig effekt på dit ansigt og din hals alt efter, om du har løst eller opsat hår, da det kan give to helt forskellige udtryk.
Øreringe, hvis man ikke har huller i ørerne
Hvis ikke du har huller i ørene, er det stadig muligt at gå med øreringe. Jeg kan huske, at min moster (som er en del ældre end min mor) havde sådan nogle øreringe, som kunne clipses på øret, som hun havde brugt som teenager i 1980’erne. Dem brugte min kusine og jeg som barn, når vi klædte os ud som fine damer.
Man kan stadig få clip-ons. Og i dag er de heldigvis mere raffinerede end de store farvestrålende plastik clip-ons, som min moster havde.
Faktisk ligner de mange gange til forveksling almindelige øreringe, når man ser dem forfra. Det er kun på bagsiden, at de lukkes på en anden måde, nemlig med en clips.
De fås både hos mange forskellige guldsmede og på for eksempel Zalando. Så vil du gerne bruge øreringe, men gider ikke besværet med at holde og rense hullerne, så er der bestemt en anden mulighed her.
Hvordan laver man selv øreringe?
Er du den kreative type, der godt kan lide at lave dine egne smykker? Så er det også muligt at lave dine egne øreringe. Og det er vel egentlig kun fantasien, der sætter grænser.
På Youtube kan du finde en masse videoer med guides til, hvordan du kan lave forskellige øreringe.
Jeg har selv forelsket mig i de fine Tassel øreringe. Det er de der lange øreringe, der er lavet af små perler, og som ligner en kvast. De skulle være forholdsvis nemme at lave selv, så det har jeg faktisk overvejet. Der ligger en masse guides på Youtube til, hvordan du gør. Men videre er jeg altså ikke nået endnu, så forvent ikke et billede af mine hjemme-kreerede øreringe i mit næste indlæg.
Tak, fordi du læste med
Jeg håber, at du har fået inspiration til dine næste øreringe. Og måske har du også fået svar på et spørgsmål eller to omkring øreringe, som du har gået grublet over ligesom mig.
Skriv gerne i kommentarfeltet, hvilke øreringe der er dine favoritter, så vi kan inspirere hinanden.