Jeg har haft Invisalign og her er min oplevelse med det

Invisalign er en ny metode til bøjler. Invisalign præsenteres som et let alternativ til traditionelle skinner. En usynlig tandbøjle, der kan tages ud.

Invisalign er en bøjle, som stille skubber dine tænder ind i på deres rigtige plads. Skinnen er fremstillet i et materiale der er meget let, som kan tilpasses til lige præcis dine tænder. Forløbet medfører derfor mindst mulige smerter og gener.

Jeg kunne ikke fordrage at tage til tandlæge da jeg var mindre, og jeg frygtede altid at skulle have bøjle. Jeg vil gerne indrømme at jeg altid har beundrede, når berømtheder åbnede munden og havde så flotte, hvide og lige tænder. Heldigvis mener jeg at invisalign vil hjælpe mig tættere mod målet, og  jeg synes det er rart at den ikke er så tydelig som en normal bøjle. 

Hvorfor jeg valgte at få invisalign:

Som så mange andre mennesker var jeg utilfreds med mine tænder men heldigvis, hjælper invisalign med mange ting og kunne også hjælpe på mine tænder. Jeg har hele livet haft problemer med en skæv fortand. Det har ikke været noget jeg normalt har tænkt over men implicit har jeg tillært mig at smile uden at vise tænder og har hele tiden skjult mine tænder en smule da det jo er ansigtet som er det første man ser når man møder en ny person.

Jeg fik at vide da jeg var yngre at det ikke kunne ordnes uden kæbe operation og det ene og det andet. Det blev fuldkommen ændre da jeg blev introduceret til invisalign som kunne ordne det for mig på et år med 10 kontroltjek og ikke andet. Jeg er snart ved at være færdig i mit forløb og jeg kunne ikke være mere tilfreds. Jeg har undgået at skulle den større operation igennem samt fået lysten til at smile med alle mine tænder hver gang jeg får muligheden får det.

Ting jeg ville ønske jeg vidste før jeg fik invisalign:

22 timer i Døgnet

 • Det er anbefalet at have invisalign på 22 timer i døgnet. Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte. Jeg antog, at jeg kunne efterlade mine aligners derhjemme, når jeg skulle til fest eller ud og spise. Men nej. Jeg beholder dem inde, medmindre jeg spiser, og jeg forlader bestemt ikke hjemmet uden at pakke min aligner case, sammen med en tandbørste.
 • Man kan godt komme ud for at få flere Små plastfyldninger end man først havde forventet. Jeg fik at vide jeg skulle have 3 men endte med at have 6. Jeg har også selv kendt andre, der har fået endnu flere end det som er endt med at have 20 f.eks. I munden hvor det ligner det meste af dagen at de rent faktisk har en bøjle på. Det er til gengæld okay da de (små plastfyldninger) bliver sat på for at hjælpe tænderne med at bevæge sig mere effektivt. Uden bøjlen kan man ikke se dem, men med den ligner det bare at du har en klar bøjle på.

Vægttab

 • Du kommer sandsynligvis til at tabe dig, mens du bruger Invisalign.
  Da det er anbefalet at have bøjlen på i 22 timer i døgnet, efterlader det to timer at spise tre måltider om dagen. Det er ret ambitiøst, men jeg gør mit bedste for, da jeg vil have det bedst mulige resultat.
 • Når man skal fjerne bøjlen kan det til tider godt gøre ondt, og være svært hvis ens tænder er ømme. Du kan altid tage bøjlen ud hvis du skal have snacks, men jeg har fundet af  at det gør ondt at fjerne bøjlen og børste tænder, mere end tre gange om dagen.
  På trods af at jeg prøver at få så mange kalorier som muligt hver gang jeg spiser mad, er jeg stadig sulten hele tiden.
 • Jeg tabte lidt vægt den første måned, men jeg er vendt tilbage til min normale vægt efter lidt tid.

Akavede kys?

 • Forbered dig på nogle akavede kys. Ja, du kan ikke undgå det kæmpe stykke plastik der er i din mund. Nogle mennesker hævder, at Invisalign dræbte deres kærlighedsliv, men jeg synes, det er lidt ekstremt. Det hjælper dog at have en kæreste, mand eller kone, der er ligeglad med at du har den i munden. Det kan også være at din specielle anden har fortjent et kys når du lige tager bøjlen ud i lidt tid.
 • Du kan også forberede dig på at børste tænder alt for mange gange om dagen. Det føles som om at du børster tænder 1000 gange om dagen, men det er du nødsaget til, da plak og madpartikler kan sidde i vejen for, at tænderne kan bevæge sig. Udover det kan det også føre til en seriøs dårlig ånde og huller i tænderne. Derfor er det bedst at børste tænder efter hver gang du har spist. Du skal altid have en tandbørste og tandpasta klar. Det er derfor jeg både har det fast derhjemme og på arbejdet. Derudover har jeg altid en lille tandbørste og tandpasta med mig, samt tandtråd. 

Klam skinne?

 • Skinnen kan blive klam, og gul hvis man ikke børster tænder efter the eller kaffe. Når det er sagt, kan du kun drikke koldt vand og måske noget danskvand, mens du bærer Invisalign. Varm te pletter bøjlen. Sukkerholdige og alkoholholdige drikkevarer vil føre til ophobning af plak på tænderne. Jeg forsøgte endda at teste med et glas hvidvin, og det farvede den gennemsigtige bøjle med det samme.
 • Tandblegning er desværre ikke en mulighed under behandling med invisalign. Det vil sige at indtil behandlingen er ovre må du børste dine tænder en ekstra gang ekstra godt. Hvis du børster dine tænder ofte og undgår drikkevarer der forårsager pletter vil du også øge din emalje på tænderne. 
 • Du bliver aldrig færdig i din periode med at tage til tandlægen. Du skal ofte op og have tilpasset en ny skinne, men det har ikke været et problem for mig.

Specielt til kvinder:

 • Farvet lip gloss og læbestift hører til fortiden. Det klistrer hurtigt fast til bøjlen og de små plastfyldninger. Klar læbepomade og lipgloss kan bruges, men de kan nogle gange efterlade en voksagtig rest på bøjlen hvilket ikke føles særligt rart.
 • Din bøjle er næsten umulige at fjerne uden hjælp fra dine negle, så medmindre du er forstået og okay med flossede negle, skal du holde dig til at holde dem stærke og file dem, i forhold til at gro dem lange og ligge fint neglelak.

Andet fakta om invisalign:

Gør invisalign ondt?

Ja invisalign gør ondt. Det var virkelig slemt de første dage, men så forsvandt den voldsomme smerten som forårsaget dårlig søvn i starten. Mine tænder var så følsomme, og smerten i nerverne omkring tænderne var intens, og smertestillende medicin hjalp ikke specielt meget. Et par dage senere forsvandt nervesmerten stille og rolig, men mine to fortænder var super ømme og føltes lige så tynde som papir. Det gjorde det svært at spise mad man virkelig skulle tygge i.

Jeg havde specielt meget svært ved f.eks at spise æbler. Når man går igennem den her proces, giver det jo sig selv at det ikke er rart at tvinge ens tænder til at komme over i den ønskede position. Det tog ikke lang tid før jeg stoppede på smertestillende, da smerten ikke var så slemt efter man lige havde vænnet sig lidt til det. Jeg lover dig at det bliver lettere og lettere jo længere hen i forløbet du er kommet, men hvor lang tid at du er i smerte, er forskelligt fra person til person. 

Gør invisalign hverdagen svær?

Selvom bøjlen prøver at være så usynlig som muligt, er den bestemt ikke usynlig for dit vedkommende. Du skal have skinnen i i omkring 21-22 timer om dagen, og man vil konstant lægge mærke til, at man har den i munden. Det er jo ikke anderledes i forhold til andre bøjler. En ting der vil komme til at fylde meget mere i hverdagen end hvad den gør nu, er klart din mundhygiejne.

Du skal børste tænder og bruge tandtråd hver gang du har spist. Det kan godt blive omkring de 4 gange om dagen, hvor man så er nødsaget til dette. Du kommer også til at gøre brug af en fluortandpasta som du formentlig vil få på recept. Det er heldigvis ikke et problem for mit vedkommende, da jeg kan mærke at mine tænder og tandkød bliver stærkere og sundere. 

Mine madrutiner

Man kan sagtens ligge sin mad rutine så det gør det nemmere for dig selv at have invisalign. Jeg spiser selv morgenmad 7:30 hver morgen og prøver at nå min aftensmad inden klokken 19. Det gør at jeg har helt fra klokken 19 til 7:30 næste morgen hvor jeg ikke behøves at tænke så meget over min bøjle. Det vil altså sige at man er nødt til at skille sig af med de dårlige snackvaner for ikke at skulle gå og børste tænder hele tiden.

Et andet spørgsmål jeg også tit hører er, om det er svært at have det når man spiser ude og hvordan jeg håndterer den situation. Det er ikke som sådan noget du skal bekymre dig om hvis du skal til at have invisalign. Jeg tager den bare ud når maden bliver sat på bordet foran mig, gerne diskret da andre på restauranten ikke altid vil nyde synet af det.
Når jeg så er færdig med at spise, bevæger jeg mig ud på restauranten med min lille bitte toilettaske jeg har med mig med tandbørste og tandpasta. Hvis der er folk på toilettet venter jeg bare til de er gået ud, da der ikke altid er så mange håndvaske, og jeg vil ikke optage hele pladsen.

Rensekit, flere tanbørster og læspe?

Nu hvor jeg kort kom ind på den lille to go rensekit vil jeg også anbefale at du køber forskellige tandbørste så du altid har en, god tandpasta som du forhåbentlig også får på recept, alkoholfri mundskyl og tandtråd.

Det er ikke altafgørende om du har disse produkter, men de vil gøre hele forløbet nemmere. Man skal lige vænne sig til den i starten og skaffe sig af med den læspen man får i starten og så er det jo bare en del af hverdagen. Det er ikke sikkert at du vil læspe med skinne, men det gjorde jeg i starten. Der gik ikke mere end 2 uger før det heldigvis var væk.

Hvordan tager man aligneren ud?

I starten var jeg en smule bange for at gøre det, og det var også ubehageligt da mine tænder var så følsomme. Tandlægerne hjalp mig lige i starten efter jeg havde fået den i, med at vise mig hvordan jeg kunne gøre det. Det hjælper at brug et stykke papir så kan man nemmere få den ud. Det var en af mine venner der spurgte mig for ikke længe siden om jeg ikke bar kan spise og derefter tage min invisalign på og vente med at børste tænder til senere.

Det har jeg bevidst undgået fra starten af, da der for det første vil sidde ting i vejen for at mine tænder kan bevæge sig mod den rette plads mest optimalt. For det andet vil det samle plak og bakterier på mine tænder, der vil forårsage en gullig farve. Det vil også gøre at min skinne ser gul og klam ud. Hvor ofte skal man så skifte sin Invisalign skinne? Jeg skiftede den ca. hver anden uge i starten, da man hele tiden skal tilpasse skinnen til ændringerne. 

Pris

Hvor meget vil invisalign så koste for dig?
Invisalign koster mellem 25000 oh helt op til 50.000. Det er forskelligt fra person til person, men det afhænger af hvor tit du skal skifte skinne da der skal laves nye tilpasninger hver gang. 

Hvor lang tid tager Invisalign behandlingen?

Jeg er nu kommet ret langt i mit eget forløb, og jeg er kun positiv overrasket indtil videre! Jeg kan ikke tro, hvor meget ændring jeg har set, i forhold til at mine tidliger tandlæger ville have jeg skulle have kæbeoperation og jeg ved ikke hvad. Hvert forløb er anderledes i forhold til det indgreb der skal foretages, og hvor god man er til at holde det ved lige. Jeg forventer dog, at det med forbedringer vil tage omkring et år for scenarier der minder om mit.

Burdu du anskaffe dig en invisalign hvis det er mulig? Mit svar er et klart ja. Jeg er utrolig glad, for de hurtige resultater. Trods de få ulemper der er ved invisalign kan de ikke komme i nærheden af at gøre op med alt det positive ved forløbet. Jeg håber, at du er mere klar over hvad invisalign er, og hvis du skal til at starte på forløbet, er mere klar over hvad det ville have af ændringer for dig. Jeg har været utrolig glad for det, og det håber jeg også at du vil blive.

Hvor kan du få lavet Invisalign?

De fleste større tandlægeklinikker i Danmark tilbyder i dag Invisalign. Tal som en start med din egen tandlæge og få en vurdering.
Går derefter ud og søg en vurdering hos mindst en anden tandlæge eller invisalign-specialist.

Husk at din egen tandlæge måske er farvet af at de ikke sælger Invisalign (eller ikke kender meget til løsningen) og derfor er negativ stemt. Modsat kan en klinik som sælger løsningen være lidt for positivt stemt.
DERFOR: sørg for at få en vurdering flere steder fra.

Selv vil jeg anbefale Tandbro for deres Invisalign team.