Når vi skal købe en ny dyne, så står valget oftest mellem en dundyne eller en fiberdyne. Og begge slags dyner er gode at sove med, og har hver deres fordele. Dunene giver en dejlig blød dyne, som svøber sig ned omkring din krop, mens de syntetiske fiberdyne er særligt gode til folk med støv allergier.
Jeg har i et stykke tid overvejet, om jeg skulle investere i en ny dyne – egentlig mest for at forkæle mig selv, fordi jeg synes min gamle mister flere og flere dun og efterhånden er lidt tynd flere steder.
Forleden sad jeg derfor i min morgenkåbe og søgte lidt rundt på nettet for at finde den helt rigtige dyne. Og i den proces opdagede jeg, at der findes flere typer dyner på markedet, end jeg anede, som alle har hver deres gode egenskaber.
Det har nu udsat mit dynekøb, for jeg er simpelthen nødt til at finde ud af mere om de her dyner, før jeg kan tage en beslutning.
Måske står du i samme situation som mig og vil gerne købe en ny dyne, men kan ikke rigtig beslutte dig for, hvilken det skal være.
Så er du velkommen til at læse med her, hvor jeg vil prøve at beskrive de forskellige typer af alternativer til dun- og fiberdynerne.
Kugledyne
Har du hørt om kugledyner før? Det havde jeg ikke, men de lyder som den helt perfekte dyne. Ikke nok med, at de lyder til at være lækre at sove med, så har de tilsyneladende også en positiv effekt på søvnen og helbredet.
Hvad er en kugledyne
En kugledyne er en dyne, som er fyldt med kugler eller perler i glas eller plastik. Kuglerne giver dynen tyngde, så den slutter sig tungt ned omkring din krop. Tyngden fra dynen skulle hjælpe din krop med at finde ro og slappe af, og dermed give en bedre nattesøvn.
Kuglerne er syet ind i små felter i dynen, så de giver et jævnt pres mod kroppen. Man kan vælge mellem en dyne, hvor kuglerne er blandet med noget blødt bomulds- eller fiberfyld. Det giver én følelsen af, at sove med en “normal” dyne. Bare lidt tungere. Du kan også vælge en dyne kun med kugler eller perler. Her skulle man få en mere intens oplevelse af presset fra kuglerne. Hvis det bliver for meget, kan man lægge et tæppe ind i dynebetrækket for at bløde dynen lidt op.
Hvad gør en kugledyne
Tyngden fra dynen hjælper dig til at få en bedre nattesøvn. Når dynen presser sig ned mod din krop, giver den dig en mere rolig nattesøvn. Samtidig stimulerer den også flere af kroppens sanser – både følesansen og bevægelsessansen, som igen hjælper kroppen til at slappe bedre af, mens du sover.
Hvorfor vælge en kugledyne
En kugledyne skulle have en gavnlig effekt på dit helbred blandt andet på grund af en bedre nattesøvn. En dårlig eller afbrudt søvn kan over længere tid have negative konsekvenser for dig og din krop. Det svækker for eksempel opmærksomheden, indlæringsevnen og lignende. Og på lang sigt skulle det også påvirke kroppen fysisk med større risiko for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, depression og lignende.
Der er altså mange gode grunde til at prioritere sin nattesøvn.
Samtidig skulle kuglernes stimulering af de forskellige sanser også hjælpe til at frigive gode hormoner i kroppen og mindske frigivelsen af de dårlig hormoner.
Du kan læse mere om kugledynen og dens gavnlige effekter her.
Hvad bruges en kugledyne til
Oprindelig blev kugledynen udviklet til børn med ADHD og autisme. Disse børn skulle have god effekt af at sove med den øgede tyngde, hvilket får dem til at ligge roligere om natten, og igen skulle stimuleringen af de forskellige sanser også være essentielle for deres restituering og afstresning af kroppen.
Idag bliver kugledynen også set som slags en velværsdyne. Ligesom vi tager i spa for at få velværsoplevelser og stimulere kroppen, så skulle flere og flere raske mennesker efter sigende have taget kugledynen til sig på grund af dens gavnlige effekt på søvnen og kroppen.
Har du tendens til stress, eller måske ligefrem depression og angst? Så skulle kugledynens stimulering af kroppens sanser også have en gavnlig effekt og lindre symptomerne.
Det er vist ikke medicinsk bevist, men flere undersøgelser peger på en gavnlig effekt. Og flere steder i psykiatrien skulle man have taget kugledynen i brug hos de patienter, som kan have gavn af den.
Hvilken kugledyne skal jeg vælge
Dynen fås i flere størrelser og med forskellig vægtfylde. Dynens vægt – og dermed tyngdekraft – afhænger af din kropsvægt. Dynens vægt skal udgøre ca. 10% af din vægt. Der er dog visse forbehold ved små børn under 2 år/25 kg, ved kraftigt overvægtige og andre gangbesværede. Så falder du ind under disse kategorier, må du nok hellere tage en snak med en fagperson eller din læge, inden du køber en kugledyne.
Der findes flere typer af disse dyner; for eksempel en kædedyne, som i stedet for kugler eller perler, har kæder indeni. Denne type dyne skulle være endnu tungere end kugledynen, hvilket nogle føler større effekt af.
Hvad koster en kugledyne
Kugledynerne er temmelig dyre at købe. De koster fra ca. 700 kr. Og op til flere tusind kroner. Så du skal være ret sikker på, hvilken dyne, du skal have, før du investerer i en. Flere forretninger som sælger dyner, tilbyder finansieringsmulighederne på forskellige måder.
Hvor kan man leje en kugledyne
Det er også muligt at leje en kugledyne. Det kan måske være en god ide, hvis du gerne vil teste om en kugledyne er noget for dig, men ikke føler for at investere en formue i en.
Det er i hvert fald en mulighed, som jeg meget kraftigt overvejer.
Der er flere steder på nettet, hvor du kan leje en online.
Kapok dyne
Kapok dynen skulle også have nogle gode – dog helt anderledes – egenskaber for din søvnkvalitet.
Hvad er en kapok dyne
En kapok dyne er en dyne, hvis fyld er lavet af naturlige kapokfibre.
Kapoktræerne vokser i tropiske regnskove flere steder i verden. Hvert år sætter træerne frø inden i en frøkapsel, som er foret med kapokfibren. De lokale høster fibrene, som de forarbejder til fyld til for eksempel dyner, puder, madrasser og meget andet.
Kapok produkterne er ikke så udbredte, da ét træ sætter ca. 400 kapsler, af hvilke man kan høste ca. 2 kg. fibre. Der skal altså en del til for at fylde en dyne eller madras.
Hvad gør en kapok dyne
Kapokfibren indeholder 80% luft, hvilket gør den til verdens mest lette fiber – ca. 8 gange lettere end bomuld. Luften i fibren gør den åndbar og temperaturregulerende. Den naturlige voks, der ligger rundt om kapokfibren gør, at den er god til at transportere fugt væk fra kroppen, mens du sover. Voksen gør, at fiberen ikke suger væsken, og derfor skulle man ikke vågne med en klam og fugtig dyne.
Kapokfibren indeholder nogle naturlige stoffer, som bakterier og husstøvmider ikke kan lide at være i. Derfor skulle dynen også være meget allergivenlig. Du kan læse mere om kapok her.
Hvorfor vælge en kapok dyne
Som jeg ser det, er der mange gode grunde til at vælge en kapokdyne.
- Er du allergisk overfor husstøvmider, så er en kapokdyne måske en overvejelse værd på grund af de naturlige indholdsstoffer, som husstøvmiderne ikke kan leve i.
- Vågner du ofte op og føler, at din dyne føles fugtig og klam, så kunne en dyne med kapokfyld måske hjælpe dig til en bedre nattesøvn, fordi fiberen er naturligt åndbar og fugttransporterende.
- Kapokken er temperaturregulerende, hvilket også kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn.
- Produktionen af kapokfibre foregår økologisk. Man kan dyrke kapokken økologisk på grund af de naturlige indholdsstoffer, som forhindrer bakterier og mider i at “angribe” træet. Det giver nogle rene produkter, som er fri for tilsatte kemikalier.
Hvilken kapok dyne skal jeg vælge
Som jeg umiddelbart kan se, kan kapok dynerne fås som i to varianter til voksne; en helårsdyne og en lettere sommerdyne. Den fås også i forskellige længder, hvis du har brug for en ekstra lang dyne, og med forskellig bredde alt efter, om du er til at have din dyne for dig selv, eller gerne vil ligge tæt med din partner under en dobbeltdyne.
Du kan også få den i en junior og en baby udgave.
Hvad koster en kapok dyne
Prisen på en kapok dyne ligger ikke i den billige ende. Omvendt er den heller ikke helt så dyr, som kugledynen kan være alt afhængig af størrelse, vægt og kvalitet.
Du skal regne med at give mellem 1300-2500 kr. for en voksen dynen afhængigt af størrelsen.
Kapok dynen er bestemt også en mulighed, når jeg skal have mig en ny dyne. Jeg kan godt lide tanken om, at den er økologisk og kemifri samtidig med at der ikke kan leve alle mulige utøj deri. Og prisen er heller ikke helt så skræmmende, selvom den heller ikke ligger i den billige ende. Dog har den nogle helt andre egenskaber end kugledynen, som lyder mere velværsagtig.
Hvor kan man leje en kapok dyne
Jeg har ikke umiddelbart kunne finde et sted, hvor man kan leje en kapokdyne. Men det skyldes nok, at prisen er mere overkommelig end på kugledynen.
Uld dyne
Uld dynen har mange af de samme egenskaber, som kapok dynen. Den er et naturligt produkt, samt den er åndbar og temperaturregulerende.
Hvad er en uld dyne
En ulddyne har fyld af uld. Det kan være forskellige typer af uld, men størstedelen ser ud til at komme fra merino uld.
Får og lam producerer hele tiden ny uld, ligesom vores hår altid gror og kapokfibrene kommer igen år efter år. Derfor er både ulden og kapokken et meget bæredygtigt materiale at bruge til dynefyld, som samtidig har nogle naturligt gode egenskaber i forhold til ens sovemiljø.
Uld dynen fås både, hvor den ligner en almindelig dyne, og hvor den mere ligner et tykt tæppe (afhængigt af producenten).
Hvad gør en uld dyne
Ulden har den naturlige gode egenskab, at den er god til at tilpasse sig kroppens temperatur og virke både afkølende og varmende alt efter, hvad kroppen har brug for. Det mindsker risikoen for at komme til at ligge og svede eller fryse om natten.
Ligesom kapokken, er uld også god til at transportere fugten væk fra kroppen, så man ikke føler sig fugtig og klam, når man vågner. Uld kan suge op til 30% af sin egen vægt uden at føles fugtig eller våd.
Og fordi ulden ikke bliver fugtig, men holder sig tør, er den heller ikke et særligt rart hjem for for bakterier og husstøvmider. Du kan læse mere om uld og uld dyner her.
Når det er sagt, så kan ulden dog ikke tåle at blive vasket ved højere end 30 grader. Og selvom uld ikke naturligt er et godt sted for husstøvmider at leve, er det ikke det samme som, at de ikke kan finde på at slå sig ned. Og en af måderne til at holde mængden af husstøvmider nede, er at vaske ved 60 grader. Det kan ulden ikke klare, da den så vil den krympe meget og filte.
Hvorfor vælge en uld dyne
Jeg tænker, at en ulddyne vil være at foretrække, hvis man ofte vågner om natten og er våd af sved. At den kan suge 30% af sin egen vægt virker som ret meget, og jeg ved også fra skiferier, at kroppen holdes varmere og tør, hvis man bruger uld frem for syntetiske materialer, hvilket skiundertøj ofte er lavet af.
Var jeg allergiker, vil jeg dog nok foretrække en dyne med kapok, da den kan vaskes på 60 grader. Bare for at være på den sikre side.
Hvilken uld dyne skal jeg vælge
Uld dynerne fås i forskellige størrelser og tykkelser. Om du skal vælge det ene eller det andet afhænger igen af, om du gerne vil have din dyne for dig selv eller dele med din partner.
Det kan også spille ind på prisen, om dynen er lavet af ren merino uld, eller om der er blandet for eksempel kashmir uld i.
Hvad koster en uld dyne
En ulddyne er noget dyrere end en kapok dyne. Prisen ligger på ca. 2200-4500 kr. Alt efter størrelse og tykkelse.
Derfor vil jeg nok skulle finde nogle meget gode argumenter frem for at vælge en uld dyne fremfor en kapok dyne, når nu egenskaberne ved begge dyner er nogenlunde de samme.
Hvor kan man leje en uld dyne
Jeg har heller ikke fundet noget sted, hvor man kan leje en uld dyne for at afprøve, om det er noget for én. Det skyldes nok, at det sikkert ikke er så stor en omvæltning at gå fra for eksempel en dun dyne til en uld dyne, som til en kugle dyne (som man jo godt kan leje og teste af inden køb).
Majs dyne
Majs dynen er et godt alternativ til kapok dynen og uld dynen. Den har de samme gode egenskaber, men til forskel fra de to andre, så er den ikke et 100% naturligt produkt. Men det gør den ikke nødvendigvis dårligere. Læs her, hvorfor jeg mener det.
Hvad er en majs dyne
Fyldet i en majs dyne er lavet af majs fibre. Majsfibrene er ikke naturlige fibre, ligesom ulden og kapok fibrene, men menneskeskabte. De er fremstillet af den majsstivelse, som bliver tilovers i produktionen af majs.
Men den er stadig lavet af 100% naturlige produkter, som blot har fået en lille hjælpende menneske hånd. Derfor er den også 100% nedbrydelig og uden kemiske tilsætninger, skriver producenten. Derfor mener jeg, at den ikke nødvendigvis er dårligere end de andre alternativer, blot fordi den ikke er et 100% naturprodukt.
Du kan læse mere om majs dyner og majs fibre her.
Hvorfor vælge en majs dyne
Majs dynen er et alternativ til kapok og ulden dynen, da den har de samme egenskaber som disse. Den er åndbar, temperaturregulerende og allergivenlig.
Derfor vil den ligesom de to andre være et godt valg, hvis du enten lider af allergi eller har tendens til at svede meget om natten. Valget skal nok træffes ud fra, hvilket af de tre produkter, der tiltaler dig mest og prisen.
Jeg kender, som sagt, uldens gode egenskaber, men om jeg er villig til at betale det ekstra, som uld dynen koster, er jeg ikke helt afklaret med.
Hvilken majs dyne skal jeg vælge
Majs dynen kommer ikke i helt så mange udgaver som uld dynen og kapok dynen. Den fås kun i baby, junior og én voksen udgave. Den fås altså ikke med ekstra længde eller som dobbeltdyne. Så det kan måske være afgørende for dit – og mit – valg.
Hvad koster en majs dyne
Voksen dynen ligger på ca. 1600 kr. afhængigt af tilbud eller ej. Så den er en anelse dyrere end kapok dynen, men væsentligt billigere end uld- og kugledynen.
Kan man leje en majs dyne
Heller ikke majs dynen er at finde til leje nogen steder. Igen må man tage chancen og håbe, at det var den rigtige dyne for én.
Tak, fordi du læste med
Jeg håber, at du ligesom mig er blevet inspireret til at tænke alternative muligheder næste gang, du skal have en ny dyne. Mit hoved er i hvert fald blevet lagt godt og grundigt i blød igen. Men så sparer jeg da også de penge så længe…