Husker du at lege turist i dit eget land? Efterårsferien er det perfekte tidspunkt til opleve det bedste, Danmark har at byde på. Mandag den. 14 oktober begynder efterårsferien officielt, men allerede i weekenden op til kan du begynde at dyrke efteråret og alle de efterårsagtige ting, du kan foretage dig. Vi har samlet 38 af de bedste (hvoraf de fleste er helt gratis!):
MED KURV UNDER ARMEN PÅ SVAMPETUR
Lige nu bugner de danske skovbunde med lækre spisesvampe, som bare står og venter på, at det bliver efterårsferie, så de kan blive plukket af svampejægere.
Er du usikker på, hvilke der kan spises. og hvilke du gør klogt i at lade stå, kan du downloade appen ‘SvampeGuide’, der indeholder over 100 svampearter.
Du kan også tage på en guidet svampetur med en ekspert. Hold øje på Danmarks Naturfredningsforening hjemmeside, hvor der jævnligt slås ture op.
Husk: Pluk kun de svampe, du ved, du selv kan spise, og lad altid nogle stå tilbage. Så er der også svampe at plukke til næste år.
LÅN EN HUND
Ingen forstår helt så meget som en hund at værdsætte en kæmpe bunke visne blade. Spørg en nabo eller ven, om du må tage deres hund med i skoven i efterårsferien, for der er intet så magisk som at se en efterårsskov igennem en hunds øjne.
SOV I SHELTER I EFTERÅRSFERIEN
Oplev efterårets indtog på nærmeste hånd, når du overnatter midt i naturen.
Rundt omkring i danske skove kan du sove gratis i shelter på de mere end 1000 naturlejrpladser, der er i Danmark, men vær opmærksom på, at nogle skal bestilles på forhånd.
Medbring soveposer, varm kakao og akustisk guitar – så har du ingredienserne til en uforglemmelig oplevelse i efterårsferien.
På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde et kort over shelters i Danmark.
SAMLE RAV I VESTJYLLAND
Er du typen, der vågner tidligt om morgenen efter et uvejr? Så er du også typen, der kan finde meget rav, og efterårsferien er en god tid at begynde.
Efteråret er nemlig det bedste tidspunkt på året for ravjagt ved de danske kyster, for efterårsstormene løsner havbunden og skyller de gyldne klumper ind på land, hvor de er lige til at samle op.
Gå ud tidligt om morgenen, når det har blæst kraftigt aftenen før, og led i bunkerne med tang og andet, der er drevet ind i løbet af natten. Det er vigtigt, at du kommer tidligt, for der findes ravsamlere, som kan nå at endevende en strand, før vi andre har drukket morgenkaffen.
Vestkysten er det sted, hvor mest rav skyller op på land, så her er dine chancer størst. Lær mere om, hvordan du bliver en mestersamler af rav på Visit Nordjyllands hjemmeside.
NYD ÅRETS SIDSTE DUKKERT
Fordelen ved at springe i havet på denne årstid er, at vandet ikke er blevet fuldstændigt iskoldt endnu, men samtidig er der mindre trængsel på badebroen. Øv dit hovedspring i efterårsferien!
BESØG DE NYESTE STEDER I DANMARK PÅ UNESCO’S VERDENSARVSLISTE
Listen er blevet forlænget med hele to nye, bevaringsværdige steder, og efterårsferien er det perfekte tidspunkt at opleve dem på.
BESØG DEM, DER HAR VÆRET DER ET STYKKE TID
Der var jo seks i forvejen, men med de to nye steder fra i år på listen, er der efterhånden nok til et ordentligt roadtrip i efterårsferien, så det er bare med at komme afsted!
STJERNEKIGGERI I EFTERÅRSFERIEN
Særligt i de kolde måneder i Skandinavien, hvor det bliver tidligt mørk, er nattehimlen klar, og på en vinternat kan du se over 3.000 stjerner på himlen over Danmark. Tag en kop te og et tæppe med udenfor en sen aften i efterårsferien og se, hvor mange stjerneformationer du kan genkende. Hold også øje med stjerneskud, som der i gennemsnit er mellem 5 og 10 af i timen.
TAG TIL QUIDDITCH-TURNERING
Odense arrangerer Harry Potter Festival i efterårsferien fra den 17. til den 19. oktober, så hvis du altid har drømt om at se en quidditch-kamp eller køre med Hogwarts-ekspressen, er det festivallen for dig. Ligesom bøgerne, er festivallen for både børn og voksne.
SPADSER GENNEM BOTANISK HAVE
Hvilken en? Spørger du måske, men vi synes, at det er for svært at vælge. Efteråret tager sig smukt ud i både Aarhus og København, og i begge byers Botaniske Haver kan du slentre afsted, imens bladene skifter farve fra smuk til smukkere.
HALLOWEEN I TIVOLI I EFTERÅRSFERIEN
I efterårsferien, fra den 9. oktober til den 1. november, er der halloween i Tivoli i København. Det betyder masser af græskar og ‘hyggelig uhygge’ for både børn og voksne.
MAGISK HALLOWEEN I DJURS SOMMERLAND
I Jylland kan du også opleve Halloween udsmykning i Djurs Sommerland, som for 6. gang har pyntet parken til en af Danmarks største Halloween-oplevelser for hele familien.
KIG PÅ TRÆSKIBE I AARHUS TRÆSKIBSHAVN
Den relativt nyligt anlagte træskibshavn i Aarhus finder du bag fiskeri- og lystbådehavnen på Nordre Mole. Her kan du se gamle træskibe med og uden master, som nænsomt restaureres af dedikerede ejere. For tiden finder du også Skoleskibet Danmark her, imens det renoveres.
MINICRUISE MED OSLOBÅDEN I EFTERÅRSFERIEN
Ok, så størstedelen af turen foregår ikke i Danmark, men skibet sejler fra København, så den kommer med på listen over ting, du kan lave i Danmark i efterårsferien. Lige nu har DFDS Seaways et tilbud til efterårsferien, hvor du kan komme på et minicruise til fra København til Oslo t/r med indvendig 4-køjes kahyt fra 276 kr. pr. person. Læs mere om rejsen her.
TAG TIL HESTEVÆDDELØB I AARHUS
Jysk Væddeløbsbane i Marselisborgskoven i Aarhus afholder regelmæssigt hestevæddeløb, og efterårsferien er ingen undtagelse. Gå, cykl eller kør gennem den smukke eftersårsskov til travbanerne, hvor der er torsdag den 17. oktober. Entréen til væddeløbsbanen er gratis, men parkering af bil skal du betale for. Se mere på travbanens hjemmeside.
TAG PÅ ØSTERSSAFARI I EFTERÅRSFERIEN
Det er højsæson for østers, og intet sted i Danmark finder du flere end i Vadehavet. Fra øer som Fanø kan du komme med på østerssafari.
APROPOS VADEHAVET…
… Er der Vadehavsfestival på Fanø i efterårsferien, som du ikke for nogen pris bør gå glip af. Her er der oplevelser for alle sanserne, marked med boder og telte samt aftener med fest og musik.
TAG TIL KULTURNAT I KØBENHAVN
Kickstart efterårsferien med en aften i København, hvor du får adgang til steder, der ellers ikke sådan lige er til at komme til. Fredag den 11. oktober er der Kulturnat i København, og her kan du prøve chokolademeditation og meget andet. Som det eneste tidspunkt på året kan du også besøge Botanisk Have og Rosenborg Slot efter mørkets frembrud. Se hele Kulturnats program her
HØR DE BRUNSTIGE KRONDYRS BRÆGEN
Bare rolig, det er ikke så gustent, som det lyder. I perioden september til oktober kommer Danmarks bestand af hjorte og krondyr i brunst, og det er en spektakulær optræden at være vidne til.
I Nationalpark Thy kan du komme med naturvejleder på vildmarkssafari, og i Krondyrreservatet ved Oksbøl er der også mange krondyr. I det øvrige land er det også muligt at få oplevelsen af at høre de store dyr brøle til hinanden. I Marselisborg Dyrehave i Aarhus og Dyrehaven i Jægersborg er hjortene vandt til mennesker, så her har du størst chance for at opleve adfærden tæt på.
Guldalderpigen på Statens Museum for Kunst
Staten museum har særåbent i efterårsferien. Deres efterårs udstilling sætter fokus på den Danske Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer. Her kan du og familien komme ind og opleve fortællertur og workshops om Guldalderpigen. Læs mere om efterårsudstillingen her.
LØB ELLER GÅ EN TUR I SKOVEN I EFTERÅRSFERIEN
Og nyd fornemmelsen af efterårsbladene under dine fødder, ahh… Vi glæder os til efterårsferien!
SAML PYNT TIL JULEDEKORATIONERNE
Det er nu, du skal ud og høste skovens frugter, for både agern, bog og kastanjer er lige til at samle ind og bruge i den ene fantastiske juledekoration efter den anden. Selv hvis du ikke er ‘ler og kalenderlys’-typen, kan du stadig bruge de fine sager, du samler, som enkel, naturlig pynt i en skål eller som del af borddækningen.
LAV EN SMUK KRANS
Snart skifter træerne til efterårsdragt, og de fantastiske røde og gyldne nuancer, som breder sig i landskabet, kan bruges til andet og mere end at blive kigget på. På naturguide.dk kan du finde inspiration til, hvordan du binder en flot krans med de materialer, du kan finde i naturen. Hæng kransen på døren, et staffeli eller brug den som en sød borddekoration.
GÅ IKKE GLIP AF SORT SOL – SIDSTE CHANCE I EFTERÅRSFERIEN!
Altså trækfuglene, ikke gruppen. For oktober er sidste chance for at se stærenes fællesdans på himlen i Syd- og Sønderjylland, så hop på bussen eller toget og tag til Tøndermarsken i efterårsferien, hvor du kan opleve det spektakulære syn – i hvert fald lidt endnu.
TIL DRAGEDAG I DYREHAVEN I EFTERÅRSFERIEN
Som en skæg og anderledes tradition mødes drageelskere hvert år i efterårsferien på Eremitagesletten i Jægersborg Dyrehave nord for København. Her fyldes himlen med hundredevis af drager, så tag din under armen og kom med. Dragedagen, der ikke har nogen officiel arrangør, foregår som regel den anden lørdag i skolernes efterårsferie.
SEJLTUR OG PICNIC I KØBENHAVNS KANALER
På Goboat.dk kan du leje din egen båd fra Islands Brygge. Man kan sidde op til 8 personer i bådene, som er den perfekte måde at komme ud og opleve efterårsferien sammen. De lydløse og solcelledrevne både er monteret med et bord i midten, så du kan medbringe en hjemmepakket picnickurv eller en af de lækre, økologiske, som Goboat sælger. Lej så længe, du lyster – prisen starter fra 449 kr. for en time. OBS: Bestil 48 timer i forvejen.
BESØG DEN GAMLE BY I AARHUS
I efterårsferien kan du tage en spadseretur gennem 1800-tallet, lære at koge bolsjer eller besøge den seneste tilføjelse til Den Gamle By – nemlig det ‘nye’ kvarter fra 1974 med boliger og butikker.
Læs mere om oplevelser i Den Gamle By i efterårsferien her.
KOM PÅ GLATIS I AARHUS
Den 1. oktober åbner Aarhus Skøjtehal igen til en ny sæson, så hvis du ikke kan vente på, at vinteren kommer, må du komme til vinteren.
Entrépris er 50 kr. for voksne og 30 kr. for pensionister og børn. Skøjteleje for 50 kr. Se skøjtehallens åbningstider her.
Uhygge på Nationalmuseet
Oplev zombier og uhyggelig børneunivers og tag på børnerundvisning i fortiden 12. til 20. oktober. Læs mere om de uhyggelige aktiviteter på Nationalmuseet her.
SAVNER DU SOMMERENS VARME?
Så kan du tage en tur i Væksthusene, som er den seneste tilføjelse til Botanisk have i Aarhus. Her kan du spadsere gennem fire klimazoner – eller holde dig til de varmeste. Der er gratis adgang til Botanisk hav og Væksthusene.
BESØG ØKOLARIET I VEJLE
Så kan du tage en tur i Væksthusene, som er den seneste tilføjelse til Botanisk have i Aarhus. Her kan du spadsere gennem fire klimazoner – eller holde dig til de varmeste. Der er gratis adgang til Botanisk hav og Væksthusene. Læs mere her.
SE EN KÆNGURU I RIBE
Hvis du er i nærheden af Ribe i efterårsferien, kan du tage et smut i Minidyrehaven Ribelund, hvor du kan se krondyr og dådyr, klappe en ged, hilse på et æsel og se en kænguruen.
MØD EN ARKÆOLOG
Arkæologi og Anden Verdenskrig – har det noget med hinanden at gøre? Ja, af og til dukker der “nye” fund op!
Se spændende fund og hvilket hemmeligheder det gemmer på fra udgravningerne ved beskyttelsesrummene på Rådhuspladsen.
Børnene kan få indblik i arkæologernes arbejde. De kan smøge ærmerne op og får lov til at prøve kræfter med deres arbejde, ved at være med til at vaske og sortere meget gamle potteskår, dyreknogler og kridtpiber fundet under København.
Læs mere om Fund fra Anden Verdenskrig på Københavns Museums hjemmeside.
KREER STOR KUNST MED SMÅ BLADE
Det er fristende at samle en buket, når man ser en stak efterårsblade i smukke nuancer, og hvorfor ikke? Med lidt kreativitet kan du forvandle bladene til smukke borddekorationer og pynt til væggene.
BLADTRYK
Lav et bladtryk ved at komme lidt maling på bladets ene side og trykke det fladt ned mod et stykke papir eller karton, og vupti – så har du et permanent aftryk af efteråret, som er lige til at ramme ind.
TØRREDE BLADE
Du kan også lægge efterårsferiens flotteste fundne blad til tørring mellem to aviser, og lægge nogle tunge bøger ovenpå. Efter nogle dage har aviserne suget fugten fra bladene, som nu kan bruges som den fineste pynt til en sæsonpræget borddekorationen.
TJEK PROGRAMMET FOR EFTERÅRSFERIEN I DIT LOKALE STORCENTER
Tager du i storcentret efter andet end shopping? Flere af landet største shoppingcentre gør noget ud af underholdningen.
UD PÅ TO HJUL
Der er intet så skønt som en cykeltur i en smuk, dansk efterårsskov, når solen forvandler det rustne løv til det pureste guld. Lav en termokande med te eller varm chokolade og kom den i cykelkurven. Hvis du har børn, kan det være, at de skal bestemme, hvor turen skal gå hen?
GYNGE, RUTSJE OG KLATRE
For voksne med børn er et af de måske mest oversete, gratis underholdningstilbud de mange offentlige legepladser af enormt høj kvalitet, som findes i hele landet. Efterårsferien kan bruges på at udforske de tilbud, der er i din kommune. Kig på din kommunes hjemmeside – de fleste har en liste over legepladser, som er til fri afbenyttelse, og flere har pædagoger tilknyttet.
For eksempel kan børnene lære at færdes sikkert i trafikken på trafiklegepladsen i Fælledparken i København. På legepladsen, som er bemandet, kan du tage din cykel med eller gå rundt på de små veje i mini-trafikbyen.
Har du nogensinde siddet på Marmorkirkens kuppel eller svunget dig fra spiret på Vor frelsers kirke? I Fælledparken kan du også lege på den interaktive legeplads, tårnlegepladsen. Her kan du lære mere om bygningerne under Københavns spir og tårne, imens du klatrer rundt på dem.
Også Aarhus har spændende og moderne legepladser for offentligheden. På legepladsen Børnenes Jord kan børnene være med til at tage sig af kaniner, geder og høns, og i åbningstiden er der pædagoger til stede.
SHOP LÆKKERT GENBRUGSGULD
Kan du gøre det ligeså godt som dem, der er med i antikduellen? Brug den sidste flig af efterårsferie på at prøve kræfter med lopperne – der er flere steder loppemarkeder i Aarhus og København.
Men nu er efterårsvejret jo en lumsk drillepind, og så er det godt, at der findes Den Blå Hal i København. Her finder du over 2000 kvadratmeter med genbrugssager, brugte møbler og antikviteter. Obs: Det koster 10 kr. at komme ind på. Læs mere og find vej på www.denblaahal.dk
Måske afholdes der et loppemarked endnu tættere på, hvor du bor? På www.markedskalenderen.dk kan du se hvilke loppemarkeder, der afholdes hvor og hvornår.