BEGYNDER GUIDE TIL SKIFERIEN
Begynder guide til skiferien

BEGYNDER GUIDE TIL SKIFERIEN

Opsummering

Det er aldrig for sent at lære at stå på ski. Som nybegynder ser pisterne gruopvækkende og stejle ud. Og med sving på?! Og der er så mange ting du skal vide før du tager afsted. Her er begynderguiden til skiferien, du skal læse inden du tager afsted. AnyWho sendte alpin nybegynder, Jesper Green, til […]

Det er aldrig for sent at lære at stå på ski.

Som nybegynder ser pisterne gruopvækkende og stejle ud. Og med sving på?!

Og der er så mange ting du skal vide før du tager afsted.

Her er begynderguiden til skiferien, du skal læse inden du tager afsted.

AnyWho sendte alpin nybegynder, Jesper Green, til Trysil i Norge sammen med skilærer og verdensmester i skicross, Sophie Fjellvang-Sølling.

FORBEREDELSE INDEN SKIFERIEN

Jeg har ikke meget tid før jeg skal afsted. Og jeg mangler det rette grej.

Jeg har nul ide om, hvad det kræver at løbe alpint skiløb, men det er ret enkelt, finder jeg ud af hos butikken.

Her er de hurtige til at iklæde mig skitøj, uldundertøj og let svedtransporterende mellemlag, og over det en skaldjakke, som i farvevalg er hentet lige ud af 80’erne. En fleece til lidt after-ski.

Netop de farver er the shit på pisterne – om ikke andet så fordi alle kan se, når jeg kommer bragende ned. Det skal snart vise sig at jeg skal komme bragende ned hurtigere end forventet. Takket være skilærerinden.

RITUALERNE PÅ SKIREJSEN

Men først underviser Sophie Fjellvang-Sølling mig i den korrekte måde at begynde en ordentlig ski-ferie på. En skiferie er nemlig først og fremmest hyggelig. I Oslo trækker hun mig hen i den nærmeste kiosk, hvor hun frådende fouragerer Ritter Sport, læskedrikke, Kex og vingummier.

“Det er en tradition,” docerer hun.

“Det er sådan, man begynder en skiferie. Man skal have masser af slik!”

“Ok,” svarer jeg, og herefter ser jeg faktisk ikke mere til det slik.

INDKVARTERINGEN TIL SKIFERIEN

Der er to store resorthoteller i Trysil med direkte udgang til pisterne. Det er faktisk ret komfortabelt. Der er også mulighed for at leje en af de utallige hytter, der ligger på fjeldet, hvor der er let adgang til mange ski-inn-restauranter og barer.
Selv har jeg altid været mest glad for hytterne, hvor man kan ligge foran pejsen om aftenen og hygge sig efter en lang dag på ski. Her en vigtig note dog – for et par år siden lejede vi en hytte som var opvarmet med olieradiatorer. Selvom det holdt hytten varm, så var det noget så bøvlet og lugtede konstant en smule af olie. Tjek derfor hvordan hytten varmes op!

Specielt finder du en restaurant/ bager ved Park inn by Radisson Trysil Mountain Resort, der serverer de norske retter lavet på kun lokale råvarer. Et Must Eat.

SÅDAN KOMMER DU I GANG PÅ SKIFERIEN

Som flittig idrætsudøver ved jeg, hvor vigtig teknik og udstyr er for at få mest muligt ud af sporten.

Ski

Det gode ved alpin ski er naturligvis, at du skal bruge masser af udstyr, hvilket glæder en grej-freak som mig. Allerede her siger jeg goddag til en ny verden, der folder sig ud.

I skiudlejningen er de virkelig hjælpsomme, når du er nybegynder. De hjælper med at vælge de rette ski, de rette støvler (og indstillinger), kontrollere bindingerne (de skal gå op, når du styrter), de rette stave (højde).

Og tøv ikke med at bytte til nye støvler, hvis der er noget, der generer dig – ellers kan det blive en lang pinefuld dag på pisten.

Smart: I skitøj er der en lomme specielt til liftkortet. Det er obligatorisk og skal ses som et tur-pas: Liftkortet åbner op til de forskellige lifter, der trækker eller bærer dig op over hele fjeldet, så du kan tage enten grøn, blå, rød og sort pister (i den sværhedsgradsrækkefølge) ned. Men:

Vi starter på børnebakken

dirigerer Sophie

SKILÆREN ER ET MUST FOR NYBEGYNDEREN

Så er det tid til teknik. Jeg elsker det. Også selvom det er på børnebakken; Jeg må bare æde min stolthed.

Det er jo ikke bare hovedet under armen og så ned – så ender den i en slynge. Teknikøvelser er nøglen til at blive bedre: Er din teknik forkert, kan du stadig blive god, men aldrig rigtig god – og – som Sophie lægger vægt på – elegant.

Brug pengene og tiden på en skiinstruktør, det vil være investeringen værd.

SÅDAN KOMMER DU NED AF BAKKEN PÅ DIN FØRSTE SKIFERIE

Sophie lærer mig at kontrollere skiene, når jeg trækkes op af liften.

Hvordan jeg venter, står, gør klar parat til at trækkes op, og med hvilken hånd jeg griber. Griber liften. Så, vel oppe.

Første gang ned er vaklende – mildt sagt.

Anden gang ditto.

Op igen. Teknik: Sving med et ben. Op igen. Sving uden stave. Op igen. Armene svingende over hovedet. Igen og igen og igen.

Det siges, at man skal gentage en bevægelse/ teknik tusind gange for at den bare sidder der. Så mange bliver det ikke til, men det er rigtig tæt på.

ENDELIG GÅR DET NED AD BAKKE

Således tampet af skilæren får jeg lov til at komme over på en grøn piste.

Læringskurven er stejl med en skiinstruktør.

Og det hjælper at turde udfordre sig selv lidt. Sophie er ikke sen til at skubbe mig ud i gul zone og siden hen rød zone på en sort piste.

Det kunne ikke blive bedre.

Selvom jeg styrter på samme spektakulære facon som på skolebakken som barn, så er det bare op igen. Og videre ned ned ned med syre i lårbasserne. Det drøner i ørerne og snotten klistrer i næsen. Det skal ikke se pænt ud, når man starter – det er er ingen, der forventer af dig. Pludselig sidder den der bare, og så er Trysilfjeldet din legeplads.

AFTER-SKI

Hvis du vil have et selvtillids-boost, så kan jeg unde dig ikke at kunne stå på ski – endnu: For så er det bare afsted! Det er så nemt at lære, at der næsten er instant gratification. Det tog mig vel sammenlagt seks timer at få høvlet grundteknikken til, og så var jeg selvkørende.

Nu da jeg ikke er nybegynder mere vil jeg stadig tage mig en skilærer næste gang jeg er på ski – måske blot en time eller to. Lige for at få teknikken til at sidde.

Der er meget mere at lære, og der er altid plads til en sidste visdom fra mesteren selv. På vej til after-ski, som er sådan en væsentlig del af skiferien, fordi du bliver så træt og lugter så stygt efter en dag på fjeldet, siger jeg:

“Jeg skal lige have en sidste tur.”

“Jeg skal lige have en sidste tur.”

“Der er aldrig en sidste tur. For så går det galt. Der er kun en næste tur.”

Og således korrekset var der ikke en sidste tur på fjeldet. Jeg tager bare en sommerpause ind til jeg atter kan komme derop og fortsætte med den “næste tur” på en sort piste i en rød zone.

SÆSONEN FOR SKIFERIE I NORGE

Trysil er Norges største skisportssted. Her er der muligheder for hele familien – store som små og for de øvede og mindre øvede.

Trysils skisæson går fra slut oktober/ start november til slutningen af april.

Trysil gør meget ud af områdets skiskoler. I kan hoppe på begynder-hold, genopfriskningshold og børnehold.

Spørg om mere information i Trysil Turistsenter eller på et af de hoteller I vælger at bo på.

5 HURTIGE TIPS TIL DIG, DER ER NY PÅ SKI

  • Vær ikke bange for at falde
  • Glem at det skal se perfekt ud
  • Tag en ski-lærer
  • Træn teknik
  • Bliv ved
Del med dine vennerFacebookTwitter
Deltag i debatten